September is in zicht. Gedaan met de zomer. Gedaan met ‘t goede weer. Alhoewel, in België ben je nooit echt zeker van mooi weer. Wil je zonzekerheid binnen Europa, dan moet je naar het zuiden van Spanje trekken. Ben je er zelfs van overtuigd dat een eigen plekje onder de Spaanse zon iets voor jou is? Dan is Marleen De Vijt van Azull dé geschikte persoon om je bij die aankoop te begeleiden.
Over Marleen en Azull
Marleen en haar partner Johan Conix zijn geen typische vastgoedmakelaars – zij is econoom en marketeer en hij is IT-specialist – maar kennen de Spaanse vastgoedmarkt als hun broekzak. Na de financiële crisis in 2008 stopte de samenwerking met het grote Nederlands vastgoedkantoor waarvoor Marleen werkte, en besliste ze samen met haar partner om hun liefde voor de Spaanse zon en hun kennis van de lokale vastgoedmarkt om te zetten in een eigen zaak. Een zaak die vandaag 19 medewerkers telt, verspreid over 5 kantoren in België en Spanje.
“Bakstenen verkopen is een service. Wij verkopen vertrouwen.” Bij Azull word je van a tot z begeleid in je aankoop. Hun slogan is niet voor niks: “Koop veilig en met een goed gevoel”. Marleen beantwoordt vragen die ze in haar mailbox vindt in haar podcast “Mailbox van Marleen” én ze deelt met ons graag haar insider tips voor wie eraan denkt vastgoed te kopen in het buitenland, en dan specifiek in Spanje.
Vastgoed kopen? Wees voorbereid
Bezint eer ge begint, zeggen ze. Wel, in dit geval geldt dat des te meer. Een huis kopen in Spanje is niet hetzelfde als een paar schoenen kopen. Er doen heel wat fabeltjes de ronde over vastgoed kopen in het buitenland, ook wat betreft belastingen. Daarom is het volgens Marleen cruciaal dat je niet zomaar websites afschuimt op zoek naar een mooi huis, maar dat je doordacht én met de nodige begeleiding aan de zoektocht begint. Daarom kan je als kandidaat-koper sowieso deze drie vragen verwachten wanneer je met Azull gaat praten:
Wat is het doel van de aankoop?
“Voor we voor onze klanten op zoek gaan naar het ideale pand, hebben we eerst een uitvoerig gesprek met hen, waaruit al snel blijkt of ze zelf al hun huiswerk hebben gedaan of niet. De eerste vraag die we stellen is waarom ze vastgoed willen kopen in Spanje. Is het een tweede thuis? Een plek waar ze naartoe kunnen om te ontspannen, weg van huis, weg van België en onder de zon? Of zien ze het als een investering en willen ze het verhuren? Of een combinatie? En wat weten ze over verhuren?”
“Op sociale media zie je de mooiste verhalen passeren: hoe je een simpel huisje koopt in Spanje, dat op de huurmarkt zet en zo slapend rijk wordt. Die verhaaltjes, dat zijn sprookjes. Ja, je woning kan renderen, maar je wordt er niet rijk van door niks te doen. Wil je je rendement maximaliseren, dan moet je er veel tijd en moeite in steken.”
“Wil je een tweede thuis? Dan vraag ik je om je voor te stellen hoe je dag eruitziet als je daar bent. Welke activiteiten en uitstappen je doet, waar je naar op zoek bent, hoe belangrijk je zicht op zee vindt, enzovoort. Daaruit haal ik heel wat informatie over de streek en het type pand dat past bij de persoon die voor mij zit.”
Hoe goed ken je de streek?
Ga je al enkele jaren naar dezelfde streek op reis en ben je er verliefd op geworden? Dan kan dat misschien wel dé plek voor jullie zijn. Maar soms kiezen mensen in het wilde weg voor een regio. Of weten ze niet goed wat ze willen. “Mensen zijn soms al jaren niet meer in Spanje geweest en willen er dan iets kopen. Dan raden wij hen aan om eerst de streek die ze in gedachten hebben te leren kennen. De activiteiten die ze graag doen, is dat mogelijk in die regio? Hoe voel je je als je daar rondloopt? Is het budgettair gezien een haalbare regio? Allemaal zaken die je in overweging moet nemen.”
Hoe zit ‘t met je budget?
Ook niet onbelangrijk: hoeveel geld heb je te spenderen? “Die vraag stellen we standaard bij het eerste gesprek. Het heeft geen nut om met een beperkt budget iets te zoeken aan de Costa Del Sol, waar je met minder dan anderhalf miljoen voor een woning of 350 000 voor een appartement niet ver zal springen. Hoe snel kan je het geld beschikbaar hebben? Want sommige panden in populaire regio’s gaan echt snel, en als je dan nog met de bank moet gaan praten, dan kan een ander er al met het pand vandoor zijn. Dat zijn zaken waar je aan moet denken als je op zoek gaat naar een geschikte woning in het buitenland.”
Aandachtspunten wanneer je vastgoed koopt in Spanje
Als Spanje-expert kent Marleen de valkuilen die bij een vastgoedaankoop in het land horen. “Zo’n 95% van het systeem is hetzelfde als in België, maar die 5% waar het verschil zit, kan je véél geld kosten!” Zo kan je voor je woning in Spanje ook de vruchtgebruikconstructie toepassen, maar is die veel minder voordelig dan in België, want je betaalt zo’n 7 tot 11% registratierechten. Belangrijk om goed op te letten dus. Marleen geeft daarom haar belangrijkste aandachtspunten voor wanneer je vastgoed koopt in Spanje.
Bestaande woning
Let op voor schulden
Anders dan in België horen zaken als nutsvoorzieningen bij het huis. Wanneer je dit verkoopt en je nog openstaande schulden hebt bij die maatschappijen, dan zijn die niet voor jou, maar gaan die mee met het huis. “Let er als kandidaat-koper dus op dat er geen schulden meer aan de woning verbonden zijn.”
Kopen van een niet-Spanjaard: opgepast voor meerwaardebelasting
“Wanneer Belgen een bestaande woning kopen, is dat in de meeste gevallen van een andere Belg. Wat ze er niet bij vertellen, is dat er een meerwaardebelasting van 3% te betalen is in Spanje. Wanneer je koopt van een niet-resident, komt die verplichting bij de koper te liggen, niet bij de verkoper. Als koper moet je dus eigenlijk maar 97% aan de verkoper betalen en 3% van de aankoopsom stort je door aan de belastingen. Zoiets zou de notaris eigenlijk moeten vermelden, maar dat gebeurt zelden.”
Nieuwbouwwoning
Is er een bouwvergunning?
Een aannemer gaat niet beginnen bouwen zonder vergunning, toch? Daar moet je niet altijd vanuit gaan! “Vraag bij een nieuwbouwproject altijd na of de aannemer wel in het bezit is van de juiste vergunningen. Dit zijn zaken die wij met Azull sowieso checken, zodat onze kopers zich daar geen zorgen over hoeven te maken.”
Vraag naar de bankgarantie (op papier!)
In België hebben we de Wet Breyne die de koper beschermt tegen fouten of insolvabiliteit van de bouwonderneming. “In Spanje is er iets gelijkaardigs, hier hebben we de bankgarantie, een financiële bescherming voor de koper. Alleen moet je er wel zeker van zijn dat je die hebt. Je moet die als koper op papier opvragen bij de aannemer. Want gewoon een mondelinge bevestiging heeft geen waarde.”
Kopen in Spanje, een goed idee?
Een mens zou zich beginnen afvragen of het wel een goed idee is om vastgoed te kopen in Spanje. Volgens Marleen alleszins wel: “als je van het land houdt en je zoekt een eigen plekje onder de Spaanse zon, waar je tot rust kan komen, dan zit je hier zeker goed! De prijzen zijn nog altijd lager dan in België voor hetzelfde type pand. En je betaalt maar 10% btw in plaats van 21%. Als je je goed voorbereidt en samen met een expert op zoek gaat, dan vind je ongetwijfeld jouw tweede thuis in Spanje.”
Meer weten?
Op de website van Azull vind je heel wat blogartikelen met meer informatie. Of beluister de podcast van Marleen. Of kom gewoon live luisteren naar haar keynote tijdens de Living Room Session op 25 september bij Finezz (voor klanten only).