Jouw stappenplan om te starten als zelfstandige
Wil je starten als zelfstandige? Super dat je de sprong waagt! We hopen dat je er met glans in slaagt om je passie om te zetten in een eigen zaak. En weet dat Finezz daarbij aan je zijde staat. Met tips, een luisterend oor, praktische hulp bij je boekhouding én professioneel advies.
Waar je zoal op moet letten als je wilt starten als zelfstandige? We zetten enkele aandachtspunten voor je op een rij:
Beslis of je fulltime gaat ondernemen of (nog) niet
Ga je in hoofdberoep of bijberoep zelfstandig werken? Om in bijberoep te kunnen ondernemen, moet je sowieso voor minstens de helft van een voltijds uurrooster als werknemer voor een werkgever aan de slag zijn. Zodra je één dag in een kwartaal niet meer aan die voorwaarde voldoet, word je automatisch als zelfstandige in hoofdberoep beschouwd voor het volledige kwartaal.
Wat zijn de voordelen van ondernemen in bijberoep?
- Je kunt aftasten of zelfstandig ondernemen iets voor jou is, zonder al te veel risico’s te nemen.
- Je verdient een extra inkomen naast je vaste loon.
- Je behoudt de voordelen die je hebt bij het sociaal statuut van
Breng de formaliteiten in orde
Je vraagt bij een erkend ondernemingsloket je ondernemingsnummer aan en laat het (indien van toepassing) activeren als btw-nummer. Daarnaast schrijf je je als zelfstandige in bij je sociale verzekeringsfonds en je ziekenfonds. En je brengt de nodige instanties, zoals het kinderbijslagfonds, op de hoogte.
Voor bepaalde sectoren zijn er nog wat andere formaliteiten die je in orde moet brengen. Denk dan aan een vergunning van het FAVV, exportvergunning, milieuvergunning, inschrijving bij een orde of beroepsinstituut … Je ondernemingsloket kan dat voor jou nagaan.
Start je een eenmanszaak op? Dan is een aparte, zakelijke bankrekening in principe niet verplicht. Toch doe je dat beter wél om alle professionele en privé-inkomsten en uitgaven goed gescheiden te houden.
Check hoe het zit met je btw
Standaard ben je als zelfstandige ondernemer verplicht om btw aan te rekenen op je facturen. Elk kwartaal of elke maand doe je een btw‑aangifte. Dan wordt er berekend hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel van de btw die jij aan anderen betaalde, geheel of gedeeltelijk teruggevorderd kunt worden. Afhankelijk van dat verschil betaal je de rest van de btw bij of krijg je dat bedrag teruggestort. Ook een jaarlijkse klantenlisting is verplicht.
Wanneer zit het anders in elkaar?
- Als je niet btw-plichtig bent
Er zijn een aantal activiteiten die zijn vrijgesteld van btw. Dit gaat meestal over ondernemingen in de socio-culturele, financiële of medische sector.
- Als je bent vrijgesteld van btw
Als je een kleine onderneming hebt met een jaaromzet die lager is dan 25.000 euro, hoef je geen btw aan te rekenen, noch aan te geven. Je mag dan ook geen btw aftrekken. Een klantenlisting blijft verplicht.
Deze vrijstellingsregeling moet je expliciet aanvragen via het formulier 604A. Zodra je niet meer aan de voorwaarden kunt voldoen, moet je de overstap naar ‘normale’ btw-plichtige aanvragen.
Betaal je sociale bijdragen
Als je in loondienst werkt, brengt je werkgever je sociale zekerheid in orde via inhouding op je loon en een werkgeversbijdrage aan de RSZ. Als ondernemer sta je zelf in voor je sociale zekerheid.
Ben je zelfstandige in hoofdberoep? Dan betaal je een minimumbijdrage van 717,18 euro per kwartaal (dat is het bedrag van 2020). In bijberoep ligt dat bedrag vast op 79,34 euro (ook dat is het bedrag van 2020).
Opgelet dit zijn slechts ‘voorschotten’. Wanneer je werkelijk belastbaar inkomen uit je zelfstandige activiteit gekend is, wordt er door het sociale verzekeringsfonds berekend wat je effectief had moeten betalen aan sociale bijdragen voor dat jaar, rekening houdend met de reeds betaalde kwartaalbijdragen. Hieruit kan dan een hoge afrekening volgen, indien je tijdens dat jaar te lage kwartaalbijdragen stortte.
Let wel: de sociale bijdragen die je betaalt als zelfstandige in bijberoep gelden als solidariteitsbijdragen. Dat geeft je geen recht op extra uitkeringen, zoals pensioen of gezinsbijslag, binnen de sociale zekerheid van zelfstandigen. Die sociale rechten bouw je alleen op via je salaris als werknemer. Wanneer je in bijberoep minstens de minimumbijdrage van zelfstandige in hoofdberoep betaalt, dan bouw je toch enkele bijkomende rechten op.
Tip! Betaal voldoende sociale bijdragen
Het loont steeds de moeite om toch al meer sociale bijdragen dan het forfait te betalen wanneer je start als zelfstandige. Ga voor 20,5 % van je jaarinkomsten. Als je dat niet doet, riskeer je een hoge afrekening na drie jaar. Bovendien zijn sociale bijdragen 100 % aftrekbaar in het jaar waarin je ze betaalt, waardoor je voor dat jaar minder belastingen betaalt.
Starten als zelfstandige en advies nodig bij de opstart van je zaak? Finezz Accountants begeleidt je gedurende je volledige zelfstandige carrière. Neem contact op.