Wanneer overstappen van een eenmanszaak naar een vennootschap?

Je wilt élke stap in je ondernemerscarrière doelgericht en weloverwogen zetten. En je vertrouwt daarom op je accountant om je vlot op weg te zetten én te houden. Logisch! Dat vinden we bij Finezz ook. Dus staan we ook voor je paraat als je van bedrijfsvorm wilt veranderen.

Vraag je je af wanneer je nu het best de overstap van eenmanszaak naar vennootschap maakt? Wel, om meteen met de deur in huis te vallen: er is geen eenduidig antwoord op die vraag. Want tal van aspecten spelen een rol. Om je biznezz in goede banen te blijven leiden, weeg je het best alle voor- en nadelen van een eenmanszaak en vennootschap af.

We beantwoorden hier alvast enkele veelgestelde vragen bij een mogelijke overstap.

Is een eenmanszaak wel voordelig?

Voor een startende zelfstandige is een eenmanszaak meestal aangewezen. Het is een snelle en eenvoudige manier om een eigen zaak op te richten zonder al te veel administratie en kosten. Pas wanneer je onderneming en winst voldoende gegroeid zijn, wordt een vennootschap eventueel voordeliger.

Waarom overstappen naar een vennootschap?

Personenbelasting versus vennootschapsbelasting

Dé meestvoorkomende reden voor een overstap? De lagere belasting voor vennootschappen. In een eenmanszaak zijn de inkomsten belast volgens de tarieven van de personenbelasting. Het is dus simpel: hoe meer winst je maakt, hoe meer belasting je betaalt. Die kan oplopen tot 50 procent.
Daarbovenop betaal je ook sociale bijdragen op je belastbaar resultaat.

De vennootschapsbelasting is dan fiscaal gunstiger: 20 tot 25 procent. Je betaalt in dat geval jezelf als bedrijfsleider ook een loon uit waarop je personenbelasting betaalt. Die is dan weer in te houden als bedrijfsvoorheffing door de vennootschap. Daarbij komt nog de jaarlijkse vennootschapsbijdrage van 384,44 euro of 960,26 euro (bij balanstotaal boven 825.750,09 euro). De sociale bijdragen zijn dan weer berekend op je loon als bedrijfsleider.

Dat loon kan trouwens beter niet te hoog zijn, want anders word je wél weer zwaar belast via de personenbelasting. Toch betekent dat niet dat je als ondernemer met een vennootschap minder verdient dan met een eenmanszaak. Want je hebt nog andere fiscaalvriendelijke mogelijkheden om geld uit je onderneming te halen, zoals een dividenduitkering.

Benieuwd wat jou fiscaal gezien het best uitkomt? Finezz maakt met plezier een simulatie voor je, op basis van jouw huidige financiële situatie. We denken met je mee!

Persoonlijk versus beperkt aansprakelijk

Ook op juridisch vlak kan het nuttig zijn om een vennootschap te starten. Want in tegenstelling tot bij een eenmanszaak zijn je privé- en bedrijfsvermogen dan gescheiden. Stel dat er in je eenmanszaak iets misloopt, dan ben je persoonlijk aansprakelijk. Schuldeisers kunnen dus aan je persoonlijke bezit. Bij bepaalde vennootschapsvormen kun je voor beperkte aansprakelijkheid kiezen.

Wil je samenwerken met een zakenpartner? Dan is een vennootschap vaak een veiligere keuze. Je kiest dan ofwel voor een gelijkwaardige verdeling van aandelen van bij de oprichting ofwel voor een overname van aandelen op een later tijdstip.

Je zaak verkopen of overlaten

Als eenmanszaak is het helder: jij bént je zaak. Stop je met werken of overlijd je? Dan betekent dat automatisch het einde van je zelfstandige onderneming. Wil je je zaak overlaten aan iemand anders? Dan verkoop je aan die persoon alles: van het materieel tot je klantenbestand.

Met een vennootschap heb je andere opties. Je kunt bijvoorbeeld geleidelijk aan je aandelen verkopen aan de overnemer. Of je kunt nog een tijdje actief blijven om de overgang vlot te laten verlopen. Je levenswerk gaat niet zomaar verloren.

Wanneer niét overstappen van eenmanszaak naar vennootschap?

Natuurlijk bekijk je met je vertrouwde accountant je specifieke situatie en mogelijkheden. Elke onderneming is anders. Over het algemeen raden we sowieso af om over te stappen naar een vennootschap wanneer je als eenmanszaak je inkomen elke maand volledig als loon opgebruikt. Dan kun je beter nog even wachten tot je meer financiële middelen overhoudt.

Intussen bekijkt Finezz natuurlijk graag met jou hoe je dat kantelpunt op de meest efficiënte manier bereikt. Een brainstormsessie over je groeiplannen? Count us in!

Welke vennootschapsvorm kiezen?

Voor je vennootschap kun je kiezen uit verschillende vormen. De opties zijn wel afgeslankt sinds de hervorming van het vennootschapsrecht in 2019. Nu zijn er nog vier basisvormen:

  • de naamloze vennootschap of nv
  • de besloten vennootschap of bv
  • de maatschap
  • de coöperatieve vennootschap of cv

Elk van die vormen heeft vanzelfsprekend bepaalde troeven, afhankelijk van je wensen en situatie. Vraag ons gerust om advies!

Gefundeerde business-beslissingen nemen? Reken op het strategische advies van Finezz, je accountant in Aalter. Neem contact op en we bekijken met jou wanneer een overstap van een eenmanszaak naar een vennootschap aangeraden is.