Op woensdag 19 juni 2024 geeft Katrien Van Geystelen de keynote “Echte leiders schreeuwen niet” tijdens de Living Room Session bij Finezz Accountants, een evenement exclusief voor Finezz klanten. Maar ze licht graag al een tipje van de sluier en toont met sprekende voorbeelden hoe de manier waarop je spreekt de inhoud van de boodschap krachtiger of net minder krachtig doet binnenkomen bij je publiek.

 

Je stem is deel van je leiderschapsstijl

Katrien wil de wereld vullen met resonerende stemmen: “Leer je stem kennen en aanvaarden. Als je vanuit die resonantie spreekt, zal je meer in je kracht komen te staan en minder het gevoel hebben dat je je moet laten gelden. Stel je voor dat dat competitieve gevoel er minder zou zijn, hoe mooi zou de wereld dan zijn!”

“Wat ik wil doen, is mensen een stukje bewust maken, want vaak zijn we ons niet bewust van onze stem. Het wordt ons niet aangeleerd hoe we moeten spreken. We leren spreken door na te doen. Maar als je een bepaald type leider wil zijn, dan komt ook de manier waarop je je stem gebruikt daarbij kijken. Je stem maakt deel uit van je leiderschapsstijl. En dat is nu net waar ik ondernemers en leidinggevenden bij help.”

 

Hoe leiders hun stem strategisch inzetten

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de impact van communicatiestijl en stemgebruik op je publiek.

“Zo is er het bekende voorbeeld van Margaret Thatcher.” Zij had een heel nasale, monotone stem en heeft stemcoaching gehad om haar stem te doen zakken. Onderzoek had immers aangetoond dat zachtere, lagere stemmen meer vertrouwen opwekken. Hogere, schreeuwerige stemmen gaan letterlijk anderen onder druk zetten, dat zijn niet de stemmen waar we graag naar luisteren.”

“In maart 2024 maakte Barack Obama, voormalig Amerikaans president, zijn opwachting tijdens het technologie festival SuperNova in Antwerpen. Je kon een speld horen vallen tijdens zijn keynote. Het publiek hing aan zijn lippen. Net zoals ze dat ook al deden tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 en in zijn acht jaar als president daarna. Barack Obama is ongetwijfeld één van de bekendste voorbeelden van een charismatische leider. Die man heeft zo’n warme, diepe, zachte stem die we associëren met inspirerende leiders.”

“Zijn opvolger, Donald Trump, is dan eerder een voorbeeld van een autoritair figuur die meer gaat schreeuwen, meer gehakt spreekt om zijn boodschap kracht bij te zetten. Nu, hij is een geval apart, want hij wil zich eerder boven anderen stellen door de clown uit te hangen. Ook andere autoritaire leiders, zoals Hitler, gebruiken deze manier van spreken, net om angst te wekken. Die man schreeuwde pas écht. Ook in militaire settings wordt deze communicatiestijl van eerder roepen dan spreken toegepast om angst in te boezemen en macht uit te stralen. Daardoor denken we vaak dat dat de manier van spreken is als we zelfzeker willen overkomen. Maar wil je als ondernemer je werknemers wel angst inboezemen?”

 

Mindset en stem: een wisselwerking

Bewustwording is de basis

Moeten we dan allemaal laag gaan praten en onze stem veranderen?

“Uiteraard niet. Als je van nature een hogere stem hebt, dan hoef je die niet te verlagen. Het zit in de rust die je uitstraalt en die je in je stem legt. Het is niet de bedoeling dat je je stem verandert, wel dat je ze leert kennen en je bewust wordt van de manier waarop je ze gebruikt. We zijn ons niet bewust van wat onze stem uitstraalt, we gebruiken die puur om informatie door te geven. Maar elke emotie, elke gedachte, elke aarzeling komt tot uiting in je stem. Je daar bewust van zijn en vertrouwen krijgen dat het ook anders kan, is al een grote stap en kan je helpen om comfortabeler te communiceren en een andere indruk na te laten.”

 

Relax, breathe

Stemcoaching gaat over meer dan je stem alleen. Er bestaat niet zoiets als ‘5 meteen toepasbare tips om vertrouwen te winnen met je stem’.

“Het succes van je speech of vergadering is een combinatie van verschillende factoren: je mindset, achterliggende gedachten, je voorbereiding,… Je ademhaling is bijvoorbeeld eentje die ik er altijd uithaal. Dat is iets dat je makkelijk kan toepassen. Vooraf een ademhalingsoefening doen, zodat je ademhaling tot rust komt en jij niet met ademnood aan je monoloog moet beginnen.”

“Hoe meer jij op je gemak bent en hoe meer je in je eigen kracht gaat staan, hoe minder je je lichaam gaat opspannen om iedereen te overtuigen en hoe meer dat je stemtoon zal zakken. That’s when the magic happens. Dan komt die zachte, warme stem tevoorschijn waar we zo graag naar luisteren.”

 

Spreken is geen doe-activiteit

Wanneer je moet pitchen, een speech geeft of een vergadering leidt, is er zo veel om aan te denken: de inhoud van je verhaal, je houding, je uitstraling… En nu nog die stem? Volgens Katrien is het geen verhaal van opeenstapeling, maar eerder van samenwerking.

“Het hangt allemaal samen: als je aan je stem gaat sleutelen, ga je merken dat je gedachten gaan temperen, dat je ademhaling rustiger wordt en dat je meer tijd hebt om na te denken over wat je zegt, waardoor je steviger komt te staan. Mensen gaan anders naar je luisteren en dan bouw je vertrouwen op.”

We willen allemaal dat mensen naar ons luisteren. Daarom gaan we onszelf druk opleggen om binnen een bepaald beeld te passen. We gaan ons conformeren naar ons publiek, of wat wij denken dat ons publiek wil. En net dat is wat Katrien wil omkeren.

“Het is niet omdat je als jonge vrouw voor een groep grijze mannen in grijze pakken moet spreken, dat je zoals hen moet zijn. Ik wil je net aanmoedigen om jouw uniekheid te omarmen én te gebruiken. Ga je publiek niet kopiëren, maar neem hen mee in jouw verhaal. Een attitude van ‘this is me, take it or leave it’, zonder arrogant te zijn. Dat is een heel andere mindset én een heel ander stemgebruik. En je zal zien, het kost ook veel minder moeite. Spreken is geen doe-activiteit, het is gewoon zijn.

“Omarm je unieke stem. Als je zelf al niet graag naar je stem luistert, hoe kan je dan verwachten dat anderen dat doen? Wees comfortabel met jezelf. Niet té comfortabel waardoor je onderuitgezakt en arrogant in je stoel zit, natuurlijk. Wees present, in het hier en nu, en laat de oerkracht van je stem los.”

Katrien maakt van spreken wél een doe-activiteit tijdens de interactieve keynote die ze zal geven in onze Living Room Session en in haar stemcoaching. Want je kan niet verwachten dat je gaat leren over de kracht van je stem zonder je stem daarin te betrekken, toch! Wil je meer leren over de kracht van je stem, dan kan je terecht op de website van Sparklin’ Voice.