Het belang van een zorgvolmacht – met notaris Charlotte Schockaert

Een zorgvolmacht, niet meteen het hoogste op je prioriteitenlijst, al denk je daar straks misschien wel anders over. Bij notaris Charlotte Schockaert van notariskantoor Vanhimbeeck & Schockaert is het een van de meest verleden akten, voornamelijk bij vijftigplussers. Al kon ze er ons van overtuigen dat het een goed idee is om al op jongere leeftijd die zorgvolmacht te regelen.

Wat is een zorgvolmacht?

Een zorgvolmacht is een akte waarbij een natuurlijk persoon – dus geen vennootschap – bepaalt wie hen zal en mag vertegenwoordigen als die niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen. Dit gaat over zaken zoals vermogensbeheer, met de arts overleggen over een behandeling, het huis verkopen, wat er met je bedrijf moet gebeuren, enzovoort.

“Wij zien hier bijna altijd mensen die al een dagje ouder worden, maar eigenlijk is een zorgvolmacht even belangrijk voor jongere mensen. Ik begrijp het, je wil nog niet denken aan de dag dat je oud wordt, misschien dement of ziek en niet meer bekwaam. Maar voor hetzelfde geld word je morgen zwaar ziek of kom je door een ongeval in een coma terecht. Wat dan?”

Waarom een zorgvolmacht nemen?

Oké, een zorgvolmacht aanvragen kost wel wat, maar het geeft je zoveel terug. Het grootste voordeel van een zorgvolmacht is volgens Charlotte de gemoedsrust die het je geeft: “Door zelf te kunnen bepalen wie de beslissingen neemt wanneer zij dat zelf niet meer kunnen, voelen velen een last van hun schouders vallen. Het geeft hen een gevoel van controle.”

Daarnaast bespaar je ook anderen een hoop miserie. “Jij bepaalt wie wat regelt, wie het huis mag verkopen, wie jouw geldzaken beheert, enzovoort. Op die manier hoeft dit niet via de vrederechter te verlopen, iets waar veel mensen schrik voor hebben.”

Wat neem je op in een zorgvolmacht?

In een zorgvolmacht bepaal je wie in jouw plaats bepaalde beslissingen mag nemen wanneer jij dat niet meer kan. Je kiest wie de volmachtdrager wordt, vanaf welk moment de volmacht in werking treedt, en wat er gebeurt als die persoon de volmacht niet meer wil of kan dragen. “We laten de aanvrager daarin volledig vrij. Je kan de zorgvolmacht ook op elk moment wijzigen of stopzetten. Alleen zaken zoals een verklaring voor euthanasie indienen of reanimatie mogen we niet opnemen.”

De persoon (of personen) aan wie je de volmacht toekent, hoeft zelfs niet aanwezig te zijn bij het verlijden van de akte. “Al is het natuurlijk wel aangewezen dat je die vooraf op de hoogte brengt en inlicht over wat dat precies voor hen betekent. Die persoon mag trouwens ook weigeren als die de verantwoordelijkheid niet wil of kan opnemen.”

Een zorgvolmacht is bovendien niet definitief. “Stel dat je door een ongeval of ziekte lange tijd onbekwaam bent om je vermogen te beheren, dan zal iemand dat tijdelijk voor jou doen. Wanneer je weer genezen bent, dan krijg jij uiteraard weer alle beslissingsrecht. Ook wanneer bijvoorbeeld je relatie tot de persoon die je koos als volmachtdrager verandert, kan je je akte alsnog wijzigen.”

Zorgvolmacht voor zelfstandigen

Gewoonlijk gaat het in een zorgvolmacht over het beheer van het privévermogen. Maar als ondernemer komt daar nog een extra laag bij: je bedrijf. “Wat gebeurt er met je praktijk, je klanten, je aandelen? Allemaal zaken waar je best tijdig bij stilstaat. Je kan dezelfde persoon kiezen als voor je privévermogen, maar je kan ook iemand anders kiezen die op zakelijk gebied alles regelt.”

Wat als je geen zorgvolmacht hebt

Het woord is al een paar keer gevallen: vrederechter. Als er geen zorgvolmacht is en je bent niet langer in staat om je vermogen te beheren, dan bepaalt de vrederechter wie de bewindvoerder is en wat er beslist wordt. Vanaf dan kan je partner of kunnen je kinderen niet meer alleen beslissen. We hebben af en toe zulke situaties, waarbij wij als notaris niks kunnen doen zonder aanstelling en tussenkomst van een bewindvoerder.”

De aanstelling van een bewindvoerder, de jaarlijkse verslagplicht, de tussenkomst van de vrederechter bij belangrijke beslissingen… Het wordt ervaren als een heel log systeem dat je jezelf – en vooral je omgeving – kan besparen door dat alles in een akte te laten gieten.”

Een zorgvolmacht voor je eigen gemoedsrust

Een zorgvolmacht regelen bij een notaris kan snel, en het geeft je instant gemoedsrust. Redenen genoeg om toch eens een notaris aan te spreken, niet?

Of kom als Finezz-klant gewoon langs op onze Living Room Session op 29 januari (check je inbox voor de uitnodiging of neem contact op met je dossierbeheerder). Daar vertelt Charlotte je uitgebreid over de zorgvolmacht en waarom dat ook als zelfstandige een must-have is.