Zo hou je als ondernemer je cashflow op punt

Wat is cashflow eigenlijk? De term doet je misschien eerder aan casino’s denken … maar eigenlijk gaat het simpelweg om de geldstromen van je onderneming. Of nog wat preciezer: om het verschil tussen inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. En natuurlijk wil je als ondernemer op elk moment voldoende cashflow hebben om betalingen te doen. We leggen je uit waar je het best op let als je de cashflow in je bedrijf goed wil beheren.

1. Ken het verschil tussen een kost en een uitgave

In het dagelijkse leven gebruik je de woorden ‘uitgave’ en ‘kost’ wellicht door elkaar. Maar als het op je boekhouding aankomt, is er wel degelijk een verschil. Niet elke kost is een uitgave én omgekeerd.

Een uitgave is in feite geld dat de onderneming verlaat. Dat heeft dus invloed op je liquiditeit, op de cash die je voorhanden hebt. Een kost heeft betrekking op de resultatenrekening van je onderneming in een bepaalde periode.

Een voorbeeld:

Je koopt een machine aan. Dan doe je op het moment van de aankoop een uitgave. Ga je een lening aan voor de aankoop? Dan is de maandelijkse aflossing wel een uitgave, enkel  de intresten zijn een kost. Schrijf je de investering vervolgens af op een x-aantal jaren? Dan spreken we van een afschrijvingskost.

2. Bereken je cashflow

De cashflow of geldstroom is vervolgens het verschil tussen je inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Welke zaken beïnvloeden je cashflow?

  • inkomsten uit verkopen, huuropbrengsten, opname van kredieten, beleggingen …
  • uitgaven voor de aankoop van grond- en hulpstoffen, diensten en goederen, personeelskosten, de bezoldiging van bedrijfsleiders, belastingen, aflossingen van leningen …

3. Begrijp de gevolgen van een positieve of negatieve cashflow

Als je je cashflow goed wil beheren, zorg je ervoor dat het bedrag van je uitgaven niet groter is dan het bedrag van je inkomsten. Klinkt logisch, toch? Je verkiest met andere woorden een positieve cashflow boven een negatieve cashflow.

Positieve cashflow

Je inkomsten bedragen meer dan je uitgaven in een bepaalde periode. In deze periode kan je onderneming alle noodzakelijke betalingen uitvoeren.

Negatieve cashflow

Je onderneming geeft meer geld uit dan er binnenkomt in een bepaalde periode. Houdt dit te lang aan en heeft je bedrijf geen of te weinig buffer? Dan bezorgt dat je financiële moeilijkheden of brengt het je onderneming zelfs in een negatieve spiraal. Dat wil je natuurlijk vermijden.

4. Bespreek de actiepunten met je accountant

Hoe pak je een cashflowprobleem dan aan? Ga sowieso even samenzitten met je accountant. Want een kritische kijk op je zaken helpt je vooruit. Misschien heb je een prijsstijging van je leveranciers niet of onvoldoende verrekend naar je klanten. Mogelijk werd de aflossingscapaciteit voor je lening(en) verkeerd ingeschat.

Soms helpt het ook om de betalingstermijn van je klanten te verkorten of je voorraadkosten te herbekijken. Zulke en andere aanpassingen leiden hopelijk weer tot een positieve cashflow zodat je bedrijf weer gezond is en jij als ondernemer op beide oren kan slapen.

 

Vragen over cashflow beheren of tips nodig om je geldstroom te optimaliseren? Finezz adviseert je. Laat gerust van je horen!