Wat met je cashreserve? Cfinance legt uit.

Als vennootschap blijf je weleens zitten met wat cashreserve, al dan niet in afwachting van de uitkering van je liquidatiereserves. Is het een goed idee om dat geld te sparen? Op een spaarboekje heb je bij sommige banken tegenwoordig een negatieve rente of nulrente, dus dat is meestal niet de beste optie. Tijs Corveleyn van Cfinance – een team van experts in de bank-, verzekerings- en vastgoedsector – geeft twee toptips om meer uit je geld te halen.

Tip 1: Beleg je cashreserve in de tak 26

Laat je vennootschap je cashreserve beleggen in de tak 26. Je gaat dan een beleggingsverzekeringscontract aan met gewaarborgd kapitaal én een gewaarborgde minimumrente. De looptijd, het minimaal en maximaal te beleggen bedrag en de kosten verschillen per verzekeringsmaatschappij.

Je laat je dus het best adviseren over de meest geschikte keuze voor jouw vennootschap en situatie. Cfinance stelt aan geïnteresseerde ondernemers bijvoorbeeld vaak de spaarverzekering Credo26 Easy Corp voor omwille van de veiligheid, vrijheid en lage kosten. Je betaalt geen instap- of uitstapkosten en geen taksen.

Het voordeel van de tak 26? Het gaat om een zeer liquide optie. Je geld hoeft dus niet per se een lange tijd vast te staan om iets op te leveren.

Tip 2: Beleg je cashreserve via fondsen

Via je bank of verzekeringspartner kun je ook beleggen via fondsen. Dit gebeurt steeds volgens de richtlijn MiFID, rekening houdend met jouw beleggersprofiel. Een fiscaalvriendelijk alternatief is dan de DBI-bevek. De voorwaarden? Je moet wat risico durven nemen én je moet je geld enige tijd kunnen missen. Met andere woorden: je beleggingshorizon moet lang genoeg zijn.

Bevek staat voor ‘beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal’. Dit is in feite een collectief beleggingsinstrument, een open fonds ondergebracht in een beleggingsvennootschap. DBI staat dan weer voor ‘definitief belaste inkomsten’. Dit is een oplossing die bedacht is om vennootschappen op een belastingvriendelijke manier in aandelen te laten beleggen. De DBI‑bevek heeft wel impact op het verlaagde belastingtarief en de notionele intrestaftrek.

De voordelen van de DBI-bevek?

  • De meerwaarde en dividenden zijn 100% vrijgesteld van vennootschapsbelasting.
  • Dit is een waardig alternatief als je de hoge verplichtingen van individuele aandelen wilt vermijden.

Meer weten over deze manieren om je cashreserve te beleggen? Neem dan gerust contact op met Cfinance.

Breder financieel advies nodig? Maak dan zeker een vrijblijvende afspraak met Finezz.