Verhuren via Airbnb? Zo zit het fiscaal in elkaar

Heb je een kamer over of wil je je huis of appartement verhuren terwijl je zelf op reis bent? Of heb je een tweede woning die je wil verhuren? Een handige bijverdienste, niet? Airbnb is de populairste verhuurwebsite ter wereld en verhuren doe je in enkele klikken. Maar ben je je bewust van de fiscale gevolgen? In dit artikel zetten we alle regeltjes op een rij.

Belastingen horen erbij

Belastingvrij verhuren via Airbnb kan niet, omdat de website niet onder het regime van de deeleconomie valt en dus niet in aanmerking komt voor onbelast bijverdienen. Je zal dus sowieso belast worden in je personenbelastingen voor je verhuur via dit platform. Bij occasioneel verhuur word een deel belast als onroerend inkomen, nog een deel als roerend inkomen en een deel divers inkomen. Regelmatige verhuur wordt belast als beroepsinkomen.

Verhuur via Airbnb is altijd onderhevig aan btw, omdat je gemeubileerde kamers verhuurt en omdat je (meestal) diensten aanbiedt. Hou hier rekening mee in je tarieven én denk eraan om een btw-nummer aan te vragen.

Weet wat je verhuurt

Om te weten hoe je belast zal worden, stel je jezelf deze drie vragen:

Wat verhuur ik?

Bij verhuur via Airbnb gaat het altijd om gemeubileerde verhuur. Je verhuurt geen lege kamers. Je bent dus, ongeacht de situatie, verplicht om btw aan te rekenen. Dus opnieuw: btw-nummer nodig!

Bied ik diensten aan?

Ja, je biedt diensten aan. Ook al denk je hierbij meteen aan ontbijtservice en ben je dat niet van plan. Het feit dat je de ruimte schoonmaakt en voorziet van vers beddengoed is bijvoorbeeld al een dienst op zich.

Verhuur ik regelmatig of occasioneel?

Hoe vaak je je ruimte verhuurt, heeft een invloed op je belastingen.

  • Occasionele verhuur: verhuur je je huis enkel tijdens de twee weken dat je zelf op reis bent in de zomer? Dan is dit een occasionele verhuur.
  • Regelmatige verhuur: verhuur je elk weekend een kamer of verblijven er meerdere nachten per maand betalende gasten in je huis? Dan beschouwt de fiscus die niet meer als occasioneel, maar als regelmatige verhuur. En dan zijn deze inkomsten beroepsinkomsten, wat onder een ander regime valt.

Gevolgen voor je personenbelasting

Oké, dat je belast wordt op de inkomsten van deze verhuur, dat weet je ondertussen. Maar hoe gaat het in z’n werk?

Voor regelmatige verhuur, wordt het geheel als beroepsinkomsten gezien, maw als een zelfstandige activiteit met belastbaar resultaat, onderworpen aan de progressieve tarieven personenbelasting én sociale bijdragen.

Maar als je occasioneel verhuurt, worden je inkomsten opgedeeld en belast volgens 3 categorieën.

  1. Onroerend inkomenDit is het inkomen uit de verhuur van de ruimte op zichzelf. Dit wordt belast op basis van het kadastraal inkomen, verhoogd met 40% (enkel voor verhuur aan particulieren).
  2. Roerend inkomenDit is het inkomen uit de verhuur van je meubelen. Hiervoor mag je een kostenforfait van je bruto-inkomsten aftrekken van 50% en de rest wordt belast aan 30%. Als je in je huurcontract geen opdeling maakt tussen onroerend en roerend goed, dan gaat de fiscus zelf uit van een verdeling van 60% onroerend en 40% roerend goed.
  3. Divers inkomenHieronder vallen extra diensten zoals schoonmaak, beddengoed of ontbijt. Deze worden belast tegen 33%. Er is hier geen wettelijk forfait voor de kosten, maar de fiscus aanvaardt in de praktijk wel een forfait van 20% als kosten.

Verhuren via Airbnb: bereid je goed voor

Het lijkt een goed idee om (een deel van) je huis te verhuren via Airbnb en dat kan het zeker zijn! Maar lees je goed in, zorg dat je weet wat je verplichtingen zijn en wat je moet aangeven om problemen met de fiscus te vermijden.

Een goed idee is om je boekhouder mee te nemen in je plannen. Die kan voor jou de nodige berekeningen maken en ervoor helpen zorgen dat je administratief in orde bent.

Wil je hier meer over weten? Wil je verhuren, maar heb je nog geen btw-nummer of val je achterover van de regels in dit artikel? Geen zorgen! Bij Finezz denken we met je mee en zijn we jouw partner om je dromen te laten uitkomen.