Boekentip van Julie: The Richest Man In Babylon

Financiële vrijheid creëren, daar helpen we bij Finezz graag bij. Julie verslindt dan ook het ene (financiële) boek na het andere. En een klassieker in zijn genre is dan ook “The Richest Man In Babylon” van George S. Clason. Het kwam uit in 1926, maar de principes die de auteur deelt zijn tot op vandaag relevant. Waarom is dit boek een must-read, wat haal je eruit en hoe verhoudt het zich tot “Profit First”?

Over het boek

“The Richest Man In Babylon” speelt zich – zoals de titel al doet vermoeden – af in Babylon en vertelt het (fictieve) verhaal van Arkad, een arme schriftgeleerde die de rijkste man van Babylon wordt. In het boek deelt Arkad zijn adviezen om rijker te worden en je rijkdom te beschermen. Dit kan door bv. een deel van je inkomen opzij te zetten, slim te investeren en schulden te vermijden. De lessen die het boek deelt, zijn universeel en tijdloos, wat het boek tot op vandaag relevant maakt.

De wijsheden van de rijkste man van Babylon

De principes die in het boek beschreven zijn, benadrukken het belang van sparen, slim investeren, schulden vermijden, blijven bijleren en doordachte financiële beslissingen nemen. We vatten enkele van deze principes graag voor jou samen:

  1. Betaal jezelf eerst: zet steeds onmiddellijk een deel van je inkomen opzij voor je iets begint uit te geven, in plaats van wat op het einde van de maand (misschien) overblijft. Minstens 10% opzijzetten, is de doelstelling volgens het boek.
  2. Investeer slim: gewoon sparen brengt niets op. Zet je geld aan het werk door het slim te investeren. Ga op zoek naar interessante opportuniteiten en neem berekende risico’s.
  3. Vermijd schulden: Geef niet meer uit dan je hebt en vermijd onnodige leningen en schulden die niet bijdragen aan je financiële groei.

The Richest Man In Babylon vs Profit First

Deze principes doen wat denken aan “Profit First”, een methode om de financiën binnen een bedrijf te beheren. Ken je “Profit First” nog niet? De auteur Mike Michalowicz stelt in het boek een systeem voor waarbij winst de prioriteit is. Van zodra er inkomsten binnenkomen, zet je eerst een percentage opzij voor winst. Profit First werkt met minimum 5 rekeningen waarbij je al het binnenkomende geld alloceert voor winst, loon, belastingen en kosten en niet onbelangrijk: in die volgorde.

Net als “The Richest Man In Babylon” benadrukt ook “Profit First” een verstandige, strategische manier van omgaan met geld

Welke adviezen moet je nu volgen?

Beide boeken zijn sowieso must-reads als je advies wil om financiële vrijheid te bereiken.

The Richest Man In Babylon is ideaal als je je persoonlijke financiën op een slimme, gefundeerde manier wil beheren.

Profit First kan je ook privé toepassen, maar is voornamelijk interessant wanneer je als ondernemer een financieel gezond bedrijf wil uitbouwen.

Het beste advies dat wij kunnen geven? Praat met je boekhouder. Bij Finezz kijken we graag mee naar je cijfers en denken we mee over de beste manieren om jouw bedrijf en financiële vrijheid te doen groeien. Meer weten? Let’s meet!