Je bent jong en ambitieus. Je bent student en wil ondernemen. Een eigen zaak starten is de ideale manier om die ambitie en passie te uiten. Een mooie bijverdienste op z’n minst en met een beetje geluk de start van je eigen bloeiende business. Bovendien gelden er aantrekkelijke regelingen die dat initiatief ondersteunen. Maar waar moet je op letten als student-zelfstandige? Hoe zit ‘t met die sociale bijdragen? En krijgen je ouders nog kindergeld? We beantwoorden al je vragen, zodat jij zonder zorgen studeren en ondernemen kan combineren.
Wie kan student-ondernemer worden?
Kort gezegd kan elke reguliere student tussen 18 en 25, die voor minstens 27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week is ingeschreven aan een erkende onderwijsinstelling, een eigen onderneming starten onder het statuut van student-ondernemer.
Je moet wel kunnen aantonen dat je regelmatig de lessen volgt (met aanwezigheidslijsten) of bewijs dat je deelgenomen hebt aan de examens (of je geslaagd bent of niet en hoeveel punten je hebt op je examens, daar trekt de overheid zich op dit vlak niks van aan).
Je kan het statuut van student-ondernemer aanvragen via een sociaal verzekeringsfonds op basis voor het huidige schooljaar waarvoor je bent ingeschreven. Als je start in augustus, dan kijken ze dus naar je inschrijving van het voorbije schooljaar.
Sociale bijdragen en btw
Welkom in de wereld van de ondernemers! Vanaf nu horen daar zaken bij als sociale bijdragen en btw.
Over btw kunnen we kort zijn: dat hoort er nu eenmaal bij wanneer je een BTW plichtige acitiviteit hebt, zoals bij elke zelfstandige. Je zal je moeten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een ondernemingsloket. De regels voor btw gelden voor elke zelfstandige, dus ook voor student-zelfstandigen. Maar in de meeste sectoren, kan je je beroepen op de vrijstellingsregeling van BTW, wanneer je inkomen onder de 25.000 EUR blijft.
Sociale bijdragen liggen net iets anders. Daar kan je als student-ondernemer wel voordeel uit halen. Of en hoeveel je betaalt, hangt af van je inkomen. Sociale bijdragen worden berekend op basis van je netto belastbaar inkomen van drie jaar eerder. Ben je pas gestart? Dan kan je in je eerste jaar voorlopige sociale bijdragen betalen en het jaar daarna een herziening krijgen op basis van je effectieve inkomen van dat jaar.
Inkomen t.e.m. 8.430,72 euro
Is je inkomen lager dan of gelijk aan 8.430,72 euro, dan betaal je geen sociale bijdragen.
Inkomen tussen 8.430,72 en 16.861,46 euro
Ligt je inkomen hoger dan 8.430,72 euro, maar lager dan 16.861,46 euro, dan betaal je verminderde bijdrage van 20,5% op het gedeelte boven de vrijstellingsgrens van 8.430,72 euro.
Inkomen vanaf 16.861,46 euro
Zit je hierboven, dan ben je een zelfstandige in hoofdberoep en betaal je 20,50% sociale bijdragen op het belastbaar inkomen van je onderneming met een minimum van 898,28 euro per kwartaal aan sociale bijdragen.
Bekijk zeker geregeld of je niet te veel of te weinig sociale bijdragen betaalt. Zo voorkom je dat je nu met cashflowproblemen te maken krijgt, of dat je later de rekening gepresenteerd krijgt.
Wil je nóg zekerder zijn van je zaak? Bespreek het dan met een boekhouder. Die helpt je met al deze voorwaarden en regelgevingen, zodat jij als student-ondernemer vooral kan focussen op studeren en je passie volgen. Eens babbelen? Boek gerust een kennismakingsgesprek.