Fiscale optimalisatie aan het einde van het jaar, het kan nog!

Nu het jaar er bijna op zit, kun je alvast vooruitkijken naar een nieuw boekjaar voor je onderneming. Maar denk naast je spannende plannen of drukke agenda als zelfstandige dan ook al even aan de belastingen die je zult moeten betalen. Want als je het slim aanpakt, kun je nú nog hoge afrekeningen in 2022 vermijden. Onze tips voor fiscale optimalisatie aan het einde van het jaar!

Tip 1 voor fiscale optimalisatie: investeer

Als eenmanszaak is het zeker nog een goed idee om een nuttige investering te doen voor het einde van het jaar. Als vennootschap is het effect daarvan minder groot. Je hebt dan wel – net zoals een eenmanszaak – recht op een investeringsaftrek van 25% plus een extra afschrijving, maar voor een vennootschap geldt de effectieve datum van de aankoop als start van de afschrijving. De afschrijving wordt dus pro rata berekend en niet een volledige jaarafschrijving voor 2021.

Een voorbeeld: Je hebt een eenmanszaak en doet op 1 december nog een aankoop van 5000 euro. De afschrijving begint dan met terugwerkende kracht naar 1 januari 2021. Als de afschrijvingsduur 5 jaar is voor deze investering, dan betekent dit een afschrijving van 1000 euro voor 2021, en zorgt dit voor een daling van je belastingen van maximaal 500 euro (tarief max. 50% personenbelasting).

Doe je diezelfde aankoop van 5000 euro als vennootschap op 1 december 2021? Dan geldt voor je jaarrekening in feite maar een afschrijving van één twaalfde van 1000 euro in 2021, zijnde 83,33 euro, en zorgt dit voor een daling van je belastingen van maximaal 20,83 euro (tarief max. 25% vennootschapsbelasting). Dus: hoe vroeger op het jaar je de investering doet, hoe groter de afschrijving in dat jaar.

Tip 2 voor fiscale optimalisatie: optimaliseer je IPT

December is ook het moment om nog even je IPT of Individuele Pensioentoezegging te controleren. Want het is mogelijk om je premie nog te verhogen of voor een backservice te kiezen. Deze kost is 100% fiscaal aftrekbaar in je vennootschap én je bouwt er wat extra pensioen mee op. Een win-win!

Meer weten over IPT? Lees onze blog over pensioenopbouw voor vennootschappen.

Tip 3 voor fiscale optimalisatie: stort sociale bijdragen bij indien nodig

Tijdens het jaar ontvang je van je sociaal verzekeringsfonds vier vervaldagberichten voor je sociale bijdragen. Dit zijn slechts voorschotten tot je werkelijk inkomen gekend is voor dat jaar. In 2023 ontvang je hiervan de afrekening.

Bekijk nu in  of je nog sociale bijdragen dient bij te storten, als een spontane reserve, nu je werkelijk inkomen van 2021 zo goed als zeker is. Stort je deze spontane bijdrage nog voor 24 december 2021, dan geldt deze als een kost die dit jaar 100% fiscaal aftrekbaar is, wat een voordeel geeft in je aangifte personenbelasting.

Wij maken deze berekening bij het begin van elk jaar voor onze ondernemers in functie van het geraamd inkomen. In november gaan wij steeds na of er nog een bijstorting dient te gebeuren.

Tip 4 voor fiscale optimalisatie: doe voorafbetalingen

Voorafbetalingen zijn niet verplicht, maar wel aangewezen, want je betaalt een verhoging van je personen- of vennootschapsbelasting als je wacht tot de effectieve aanslag op basis van je jaarrekening. Voor een vennootschap komt dat zelfs neer op 6,75% boven op het te betalen bedrag aan de belastingen.

Als je boekjaar gelijkloopt met het kalenderjaar, stort je dus het best vóór 20 december 2021 nog een bedrag aan de belastingen. Hoeveel precies? Laat dat even door je accountant berekenen op basis van je geschatte winst.

Tip! In veel gevallen is een voorafbetalingskrediet een nog slimmere keuze. Dan ga je in feite een lening aan bij je bank die dan rechtstreeks, vroeg op het jaar (voor zo veel mogelijk belastingvoordeel) een grote voorafbetaling voor je doet. Jij betaalt dat bedrag vervolgens in maandelijkse schijven af.

Advies nodig voor fiscale optimalisatie? Finezz Accountants staat je graag bij. Neem contact met ons op.