Als je pas start als ondernemer of groeit met je zaak, dan bestaat de kans dat je een krediet nodig hebt. Een (nieuwe) praktijkruimte, een overname of andere grotere investeringen. Het eerste waar we aan denken, is een banklening. Maar had je al gehoord van een cofinanciering bij PMV? Dit is een achtergestelde lening als aanvulling op een andere financiering, zoals een banklening.

Wie kan cofinanciering krijgen?

Bij PMV kan je een cofinanciering aanvragen als je zelfstandige bent, een vennootschap hebt of vrije beroeper, in hoofdberoep. Je kan dit type financiering aanvragen voor de opstart van je bedrijf of bij investeringen in de groei van je bestaande business.

Hoe vraag je een cofinanciering aan?

Om een cofinanciering aan te vragen bij PMV moet je een financieel plan voorleggen. Geen zorgen, je dossierbeheerder bij Finezz Accountants helpt je daarbij. In dat financieel plan neem je op wat de investeringen zijn die je zou maken en waarvoor. Ook andere kredieten en eigen inbreng geef je daarbij op. Op basis van je financieel plan bepaalt de kredietanalist of je aanvraag haalbaar is of niet.

Voorwaarden voor een cofinanciering

Op de website van PMV vind je de verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een cofinanciering. Daarin staan basic zaken als

 • gevestigd in het Vlaamse Gewest
 • zelfstandige in hoofdberoep
 • in geval van een vennootschap: voldoen aan de definitie van een kmo
 • geen significante openstaande schulden
 • niet actief in bepaalde sectoren of illegale zaken

Maar behalve deze voorwaarden, geldt ook dat je naast deze financiering ook een tussenkomst hebt van een andere financier (een cofinancier) en een eigen inbreng hebt. Cofinanciers kunnen banken zijn (opgelet, niet alle banken treden op als cofinanciers, dus check dit zeker vooraf), business angels, investeringsfondsen of crowdfundingsplatformen. Voor de ‘eigen inbreng’ zijn er eveneens verschillende mogelijkheden: dat kan bv. met eigen kapitaal of via een winwinlening.

Ook voor het bedrag van de lening en de verdeling van de financieringen zijn voorwaarden opgesteld.

 • bedrag cofinanciering: min. € 7.500 – max. € 350.000
 • rentevoet: 3,5%
 • looptijd: min. 3 jaar, max. 10 jaar
 • maandelijkse aflossing (tot 3 jaar vrij van kapitaalaflossing, onder bepaalde voorwaarden)
 • de tussenkomst van PMV is beperkt tot het kleinste van deze bedragen:
  • max. € 350.000
  • 4x de eigen inbreng
  • 50% van de totale financieringsbehoefte
 • tussenkomst van de cofinancier: min. 20% van de totale financieringsbehoefte
 • eigen inbreng: min. 10% van de totale financieringsbehoefte OF min. 25% van het kredietbedrag

Wat zijn de voordelen van een cofinanciering van PMV?

Waarom zou je een cofinanciering van PMV overwegen? Het grote voordeel van dit type krediet is dat het een achtergestelde lening is. Dit betekent dat bij eventuele problemen de banklening voorrang krijgt op deze lening voor terugbetaling. Daarom is een cofinanciering een interessante piste wanneer de bank bijvoorbeeld meer eigen inbreng vraagt voor een krediet, gezien zij dit gelijkstellen met eigen inbreng. Vraagt de bank bv. minimum 25% eigen inbreng bij een project en jij zelf kan 10% voorzien, dan kan PMV mogelijks een oplossing zijn voor de overige 15% (of zelfs max 10% x 4 = 40%).

Is een cofinanciering een goed idee voor jou?

Er zijn verschillende mogelijkheden om aan extra geld te komen voor investeringen in je bedrijf. Een cofinanciering is er één van. Wat voor jou de beste keuze is, hangt zoals bij alles af van jouw individuele situatie. Bespreek daarom je investeringen en plannen zeker met je accountant. Bij Finezz Accountants denken we graag met je mee en geven we doordacht advies met het oog op de groei en financiële gezondheid van jouw business.

Meer weten? Ben je nog geen klant? Boek dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Wel al klant? Neem contact op met je dossierbeheerder, die helpt je graag verder.