Op 1 januari 2022 veranderden de btw-regels voor o.a. artsen, tandartsen en kinesisten. Op basis van het type behandeling wordt bepaald of je 21% btw moet aanrekenen of niet. Enkel therapeutische behandelingen vallen nu nog onder vrijstellingsregel. Maar wat betekent dat voor jou als tandarts?

Type behandelingen

De btw-wetgeving maakt sinds 1 januari 2022 een onderscheid tussen therapeutische en niet-therapeutische behandelingen om te bepalen of jij als tandarts 21% btw moet aanrekenen aan je patiënt.

Therapeutische behandelingen hangen samen met een diagnose, een bepaalde zieke die verzorging of behandeling nodig heeft. Niet-therapeutische behandelingen zijn o.a. puur esthetische behandelingen.

Het bleken van tanden om esthetische redenen is dus onderworpen aan btw. Het bleken van tanden die bv. door chemotherapie verkleurd zijn, is dan weer wel therapeutisch en dus vrijgesteld van btw.

Wanneer ben je als tandarts btw-plichtig?

Btw-vrijstelling nog mogelijk?

Als je enkel sporadisch esthetische of andere niet-therapeutische behandelingen uitvoert, dan kan je nog onder de vrijstellingsregel vallen. De voorwaarde hiervoor is dat je jaarlijkse omzet uit niet-therapeutische behandelingen minder is dan € 25.000. Dan hoef je geen btw aan te rekenen en kan je geen btw in aftrek nemen.

Gemengd btw-plichtig

Als de vrijstelling niet mogelijk is, dan word je gemengd btw-plichtig waarbij je dus je zowel een btw-plichtige activiteit als een vrijgestelde activiteit uitoefent.

Dat betekent dat je btw zal moeten aanrekenen aan je klanten en dat je btw kan in aftrek nemen.

A. Btw aanrekenen

Bij particuliere klanten heb je als ondernemer geen facturatieplicht. Ook al ben je nu dus btw-plichtig, toch moet je voor je patiënten geen factuur maken. Voor de niet-therapeutische behandelingen moet je wel 21% btw aanrekenen.

In DentAdmin maak je de opsplitsing tussen je therapeutische en niet-therapeutische behandelingen. Je zal nu maandelijks of per kwartaal een btw-aangifte moeten doen.

B. Btw aftrekken

Dat je als tandarts gemengd btw-plichtig bent, betekent ook dat je btw in aftrek kan nemen. Hiervoor heb je 2 mogelijkheden: volgens een algemeen verhoudingsgetal of volgens het werkelijke gebruik.

Btw in aftrek volgens ‘algemeen verhoudingsgetal’

Je kan een bepaald percentage van de btw op je inkomende facturen in aftrek nemen. Dit percentage wordt bepaald door je omzet uit je niet-therapeutische behandelingen te delen door je totale omzet.

Bijvoorbeeld<evt. hier het vb. uit je presentatie als afbeelding zetten → springt er meer uit dan in tekst>

Jaaromzet uit niet-therapeutische behandelingen = € 45.000

Totale jaaromzet: € 500.000 (excl. btw)

Totale aankopen: € 200.000 (incl. btw)

Algemene verhoudingsregel:

45.000 / 500.000 = 9%

→ je mag max. 9% van de btw op inkomende facturen in aftrek nemen.

Btw in aftrek volgens ‘werkelijk gebruik’

Voor btw-aftrek volgens werkelijk gebruik, dien je je gebruik m.b.t. niet-therapeutische behandelingen op te splitsen in directe kosten en indirecte kosten.

Directe kosten zijn bijvoorbeeld labokosten en je ereloon als tandarts. Op deze kosten kan je de btw volledig aftrekken.

Indirecte kosten zijn kosten voor bijvoorbeeld je accountant of klein materiaal. Hiervan kan je de btw volgens een algemeen verhoudingsgetal in aftrek nemen.

C. Herzieningen van btw uit het verleden

Nu je btw-plichtig bent, kan je een herziening krijgen bij de btw op bedrijfsmiddelen. De herzieningstermijn voor roerende goederen is 5 jaar, die voor onroerende goederen is 15 jaar.

Bijvoorbeeld:

<evt. voorbeeld als afbeelding, zie hierboven>

Je investeerde in 2019 in een nieuwbouw tandartspraktijk

Investering onroerend goed: € 1.210.000 (incl. € 210.000 btw)

Jouw algemeen verhoudingsgetal = 9%

Herzieningstermijn: 12/15

210.000 x 9% x 12/15 = € 15.120 btw te herzien (terug te vorderen)

Wat moet jij doen als tandarts?

  1. Vraag je btw-nummer aan Nu je bepaalde mogelijks btw-plichtige activiteiten uitvoert, val je onder de btw-wetgeving en vraag je best zo snel mogelijk een btw-nummer aan.
  2. Vrijstelling of gemengd btw-plichtig? Check de behandelingen die je uitvoert in je praktijk. Hoeveel daarvan zijn niet-therapeutisch en welke omzet haal je daaruit? Dit zal bepalen of je nog geniet van de btw-vrijstelling of dat je gemengd btw-plichtig wordt.

Veranderingen kunnen overweldigend zijn, zeker als ze te maken hebben met iets wat niet je vakgebied is, zoals btw. Gelukkig is dat bij Finezz wél onze sterkte en wij ondersteunen je daar met veel plezier in.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met je Finezz-dossierbeheerder, die helpt je graag verder.

Ben je op zoek naar een accountant met ervaring in jouw sector? We staan heel wat tandartsen bij in de financiële kant van hun zaak en hebben hier dus een expertise in opgebouwd. Boek nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.