Winwinlening, iets voor jou?

Een winwinlening, wat is het en waarom kan het ook voor jou interessant zijn? Ontdek het hier.

Bij ondernemen komen vaak serieuze investeringen kijken. Ook voor vrije beroepen. Denk maar aan de inrichting van je praktijkruimte, materiaal of de huur of aankoop van een pand. Voor de financiering hiervan gaan ondernemers meestal aankloppen bij de bank, wat niet onlogisch is. Maar wist je dat er ook andere mogelijkheden zijn, zoals de winwinlening? Zoals de naam het zegt, een winwinlening is opportuun voor beide partijen. Ontdek in deze blog wat het precies is en of het iets voor jou zou kunnen zijn.

Wat is een winwinlening?

Een winwinlening is een achtergestelde lening met een vaste looptijd van 5 tot 10 jaar. Het is een manier waarop een particulier geld kan lenen aan een ondernemer. Ondernemers kunnen hiermee makkelijker kapitaal uit hun directe omgeving aantrekken. Voor startende ondernemers is het een eenvoudige en goedkopere manier om startkapitaal te vinden.

Particulieren die een aardige spaarcent opzijgezet hebben kunnen die op deze manier investeren in een onderneming waar ze in geloven en profiteren van een belastingskrediet.

Wie mag een winwinlening aangaan?

Zowel de kredietgever als de kredietnemer moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om dergelijke lening te kunnen geven of aangaan.

Voorwaarden voor de kredietgever

Een winwinlening kan interessant zijn voor de kredietgever, maar voor je geld kan lenen aan een onderneming, moet je met een paar regels rekening houden:

  • De kredietgever is particulier, dus een natuurlijk persoon onderworpen aan personenbelasting. Dit kan een familielid, vriend of kennis van de kredietnemer zijn of een andere geïnteresseerde investeerder.
  • Hij of zij mag geen werknemer zijn van de kredietnemer.
  • De kredietgever kan max. 75 000 euro ontlenen in een winwinlening

Voorwaarden voor de kredietnemer

Enkel KMO’s, zelfstandigen en vrij beroepers gevestigd in het Vlaamse Gewest kunnen onder vorm van een winwinlening een krediet krijgen. Zij kunnen een winwinlening aangaan onder deze voorwaarden:

  • De kredietnemer mag in totaal max. 300000 euro lenen onder de vorm van winwinleningen
  • Je mag deze middelen enkel gebruiken voor bedrijfsdoeleinden, dus voor investeringen in het kader van je beroepsactiviteit.

De voordelen van een winwinlening

Een winwinlening, daar winnen beide partijen bij. Zowel voor de kredietgever als voor de kredietnemer zijn er mooie voordelen verbonden aan een dergelijke lening. Dit maakt dat het een slimme investering is voor wie extra kapitaal heeft en een prima alternatief voor een banklening voor wie dat kapitaal nodig heeft.

Voordelen voor de kredietgever

Als kredietgever

  • ontvang je intresten op het uitgeleende bedrag
  • krijg je jaarlijks via je aangifte personenbelasting een belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal
  • krijg je als waarborg een eenmalig belastingkrediet van 30% op het openstaand kapitaal wanneer de kredietnemer je niet kan terugbetalen, bijvoorbeeld bij een faillissement

Voordelen voor de kredietnemer

Als kredietnemer

  • betaal je relatief lage intresten (tussen 2,625% en 5,25% in 2023)
  • heb je verschillende aflossingsmogelijkheden: maandelijks, driemaandelijks, zesmaandelijks of jaarlijks of eenmalig een volledige terugbetaling op het einde van de winwinlening. Een vervroegde terugbetaling is ook mogelijk.
  • wordt het kapitaal uit de winwinlening bij een bijkomende bankfinanciering gezien als eigen inbreng.

Voor meer informatie over winwinleningen kan je terecht op de website van PMV.

Een winwinlening, iets voor jou?

Ga je starten als zelfstandige of heb je plannen om je zaak een boost te geven en komt daar een serieuze investering bij kijken? Praat dan zeker met je boekhouder voor je naar de bank gaat. Die kan je helpen met een simulatie en advies over de mogelijke alternatieven voor een bankfinanciering, zoals de winwinlening.

Of heb je zelf een spaarpotje dat je wil investeren in een inspirerende onderneming? Ook daarbij kunnen we helpen.

Neem contact op met je Finezz accountant om alle mogelijkheden te bespreken.